Boom omzagen voor duurzame meubels

Een boom omzagen gebeurd tegenwoordig niet zomaar. Daar moet een gegronde reden voor zijn. Dit komt omdat we ons steeds meer bewust worden van de positieve invloeden die bomen hebben op onze leefomgeving. Uiteindelijk zorgen ze voor voldoende groen in de wijk én houden ze de luchtkwaliteit optimaal. Deze duurzame insteek dringt ook door in de meubelmakerij. Er zijn namelijk steeds meer meubel ontwerpers die ervoor kiezen om duurzame meubels te ontwerpen die afkomstig zijn van lokaal hout. Daarbij is het belangrijk dat een boom niet alleen wordt gekapt door de meubelindustrie. Toch is het omzagen van een boom niet altijd te voorkomen. Hierbij kun je denken aan bomen die schade hebben geleden door een storm of rukwind. Ze kunnen dan in sommige gevallen voor een gevaarlijke situatie zorgen waardoor de boom omzagen de enige optie is.

Bomen omzagen

Boom omzagen dient verantwoord te gebeuren

Het omzagen van een boom gebeurd ook als deze op een plaats staat waar hij overlast veroorzaakt. Bijvoorbeeld door overmatig vallend blad of bloesem. In veel gevallen is het aan de gemeente om te beslissen of de boom ook daadwerkelijk omgezaagd moeten worden. Een boom omzagen mag namelijk niet zomaar. Hier is een kapvergunning voor nodig. Als de boom omgezaagd is, komt er veel lokaal hout vrij. Dit hout wordt gebruikt voor de meubelindustrie. Ook een meubelontwerper en een meubelmaker maken hier gebruik van. Zo hebben ze de mogelijkheid tot het ontwerpen en produceren van duurzame meubels. Van het hout worden meubels gemaakt zoals bijvoorbeeld kasten, tafels of eetkamerstoelen. Op deze manier ontstaat er een duurzame manier van produceren. Het hout dat vrijkomt bij het omzagen van de boom krijgt een nieuwe bestemming. Zo wordt er duurzaam en verantwoordelijk omgegaan met het beschikbare materiaal.

 

Een boom omzagen met een kapvergunning

Gelukkig worden bomen steeds meer in bescherming genomen. Een volwassen boom mag je dan ook niet zomaar omzagen. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze bekijkt of het echt noodzakelijk is om de boom om te zagen, of dat deze nog herplaatst kan worden. Natuurlijk kan dat alleen als de boom in goede conditie is en niet beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld weersinvloeden. De boom omzagen komt ter sprake als verplaatsen geen mogelijkheid meer is. Na het kappen wordt het lokale hout verkocht aan een meubel ontwerper of een meubelmaker. Deze maakt er op zijn beurt weer duurzame meubels van voor in jouw woning.

 

Meer informatie over bomen omzagen vindt u bij Wilfred Kalf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *